introductie
Voor de nieuwkomers een korte introductie van de boten en hun bemanning.

Zeilreis van de Skuta en Scylla – Introductie 2008

Een korte inleiding voor de nieuwe lezers van onze verslagen.

 De reis is een voortzetting van onze droom en vervolg op die van vorig jaar. Vervroegd met pensioen en dan voor langere tijd met de zeilboot weg.
Een tijdje anders leven. Ook dit jaar is het 4 maanden !!!

 Omdat niet iedereen van onze familie- en vriendenkring een zeebonk is, begin ik met het voorstellen van onze reispartners en ‘huizen’ voor de komende tijd.Sommige vragen zich af wat je de hele dag op zo’n boot doet…..
Allereerst is de boot ons huis en aangename vervoermiddel, maar hoofdzakelijk doen we wat velen per camper zouden doen:

nieuwe gebieden bezoeken, het land bekijken, fietsen, van de natuur genieten, lezen,  lekker eten, muziek luisteren, fotograferen, tekenen….kortom genieten.

 Elke twee tot drie weken zal ik een kort verslag en wat foto’s op de webpagina zetten, zodat familie en vrienden toch nog iets van ons horen gedurende deze tijd. Het gemis van ons sociale leven thuis is namelijk het enige  nadeel van de reis.

We zullen jullie missen.

 De bemanningen en hun boot.

Arie en Nelleke reizen op hun eigen boot met ons mee. Arie heeft zijn zakelijke beslommeringen overgedragen aan zijn zoon en spekt uitgebreid de telefoonmaatschappij om hem terzijde te staan en deze reis mogelijk te maken.  Hub is met vervroegd pensioen en Tineke heeft haar vaste baan opgegeven om lekker te genieten.

 De boten worden op diverse plekken, ook in het buitenland, als ‘die twee blauwe Nederlandse boten’ herkend.
De ‘Scylla’ van Nelleke en Arie is een Victoire van ruim 11 meter, de ‘Skuta’ is een Comfortina van bijna 11 meter.De boten zijn van alle gemakken voorzien:

veel ruimte, fornuis, oven, koelkast, douche, verwarming, fietsen, rubberen bijboot met motor en vanzelf alle moderne apparatuur om te varen en te communiceren.
De wijnvoorraad is zeer ruim en zou in een goed restaurant niet misstaan…….
Ladingen boeken en favoriete muziek zijn aan boord.
We hebben zelfs tv (digitenne en satelliet), zodat nu en dan nieuws en een keertje voetbal meegepikt kan worden.
Tineke heeft haar tekenspullen mee, Hub zijn uitgebreide foto-uitrusting en computer.
Ook Nelleke is een fanatiek fotografe.

 De reis.

De grote lijnen van de reis zijn een tocht vanuit Zuid-Nederland, vanwege de wind over rivieren en IJsselmeer, een stukje Waddenzee, naar Harlingen en dan binnendoor naar Delfzijl.Vervolgens via de Noordzee boven Duitsland (‘Duitse Bocht’), door het Noord-Oostzeekanaal naar de Oostzee.
Daarna via voormalig Oost Duitsland, Bornholm (een Deens eiland), de oostkust van Zweden naar Gotland (Zweeds eiland), oostwaarts naar Estland, Finland, Zweden, Denemarken en  weer terug naar huis.

Bij de verslagen zullen regelmatig kaartjes geplaatst worden, zodat het geografisch wat gedetailleerder en duidelijker wordt.

Vertrek was 18 mei en de geplande terugkomst is rond 15 september.                                                   

 

Heerlijk eten in de kuip

Het Noordoostzeekanaal

 

 Liggend in de Scheren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 kaart van de reis