Periode 24/06-07/07
Reis door Estland

Estland is een mooi land, dat veel verder in ontwikkeling is als we gedacht hadden en zeker veel verder en al rijker dan Letland.
Het bestaat uit een aantal eilanden en een relatief groot vasteland (totale grootte ongeveer 2x Nederland). De eilanden bestaan voor grote delen uit bossen met veel wild en een verassend grote hoeveelheid wilde bloemen. Volgens de overlevering van onze bemanning.....hebben we 2 vossen, kraanvogels, een (dode) slang en een hele grote vogel (...kruising zeearend en duif...) gezien. Ook vele onbekende bloemen.
Er zijn niet zoveel havens en ze verschillen heel erg in onderhoud en mate van nieuwe investeringen. Wel hebben ze nagenoeg alle gratis internet. Eén aantrekkelijke goed uitgeruste haven (Haapsalu) leed nog onder het Sovjet euvel: ze was voor 2008 gesloten vanwege politiek gekonkel en vriendjespolitiek. Dit alles volgens internet met alle briefwisselingen, de strijd en redenen van beide partijen.
De mensen zijn overigens heel erg vriendelijk en trachten het werkelijk met een super service naar je zin te maken.
Zie de kaart hiernaast voor de tocht tijdens deze periode.

De eerste kennismaking op 24 juni, als we vanuit Ventspils (Estland) in Montu aankomen, is niet denderend. De haven waarin we arriveren is verwaarloosd en een bouwval. Eigenlijk is er alleen plek voor de veerboot (waar wij mogen liggen) en wat vissersboten. De steigers liggen namelijk half onder water en deels op de wal. De havenmeester neemt wel ons touwtje aan, int het geld, maar heeft niet meer dan de woorden van de prijs geuit. Op de wal staat wel een goed uitgerust en modern gebouw voor de veerbootgasten (boot komt 3x per week). Direct vanuit de haven loop je direct de bossen in.

Kuressaare, de hoofdstad van hetzelfde prachtige eiland Saaremaa, is een verademing: een prachtige, goed uitgeruste haven en een havenmeester die werkelijk alles doet om het naar je zin te maken. Hij overlaadt ons met informatie, adviezen en geeft een rondleiding over de faciliteiten.
Het stadje is prachtig, veel oude gebouwen, heel erg schoon en zeer goed onderhouden. Er zijn leuke terrasjes en het eten in restaurants is uitstekend betaalbaar. We maken een fietstocht over een deel van het eiland, bezoeken het kasteel en musea. Het museum in het kasteel is indrukwekkend. Het bevat een prachtige verzameling opgezette dieren uit het gebied (wat is een eland groot!) en veel informatie over de planten en geologie. Tevens is er een zeer uitgebreide tentoonstelling over de tweede wereldoorlog (er zijn vele duizenden mensen van dit eiland vermoord ) en de spagaat waarin de mensen verkeerden door eerst onder het Russische juk, vervolgens het Duitse en daarna weer het Russische te moeten leven. Men is trots dat men nu lid is van de Europese Gemeenschap (zij het nog niet volwaardig). Eindelijk vrij.
Er zijn prachtig gerestaureerde huizen en zeer aangename terrasjes. Ook zijn er traditionele markten, waar je duidelijk kunt zien dat sommige mensen hun geld nog steeds wel bij elkaar moeten schrapen. Verkoop van zelf gebreide vesten, hoedjes en zelf gemaakte houten voorwerpen en speelgoed maken het grootste deel van de markt uit. De tegenstellingen zijn groot, want je ziet ook behoorlijk veel zeer luxe auto's, waar wij ons zelfs achter onze oren moeten krabben of we ze ons kunnen permitteren. In de oude brandweerkazerne drinken we wat en we kijken naar het voetbal. De Esten waren erg blij dat de Russen verloren!
Een plaats waar we zeer van genoten hebben.

Op 29 juni willen we eigenlijk naar Haapsalu, een soort kuuroord en vakantiestad met een goed uitgeruste haven. Helaas is de haven voor 2008 gesloten, letterlijk gebarricadeerd. De nieuwe eigenaar van het kuuroord wil zijn eigen haven beginnen en heeft via de bevriende burgemeester een drogreden gevonden om de andere te laten sluiten.....
We gaan naar het eiland Vormsi, dat een idyllisch haventje heeft (Sviby).
Je hebt voluit uitzicht op de bocht van Riga en ligt in de natuur. Het eiland is klein, erg aantrekkelijk voor fietsers en wandelaars. We blijven een dag om het per fiets te verkennen. De plaatsjes zijn minuscuul, alle huizen liggen nagenoeg tegen de bosrand of in het bos. We bekijken ook een Russisch-Orthodoxe kerk die helemaal vervallen en geheel gesloopt is. De bloemen groeien uit het resterende dak.
Auto's zijn er nauwelijks en het wekt dan ook verbazing als op de hoofdweg door het grootste dorp (ongeveer 30 huizen) een verkeersbord (stopverbod) staat, terwijl er wellicht ongeveer 5 auto's per uur passeren. De Europese subsidie is aan veel mooie dingen, maar ook een paar kleine onzinnige dingen, besteed! 's Ochtends en 's avonds zijn er prachtige foto's te maken vlak naast de boot. Er komt ook een aantal keren per dag een veerboot met toeristen (wandelaars). De naam van de boot doet vermoeden dat de kapitein elke keer met een smile zegt: "stop maar in mijn ......" (foto). 

Vanaf hier varen we tussen de eilanden door naar Dirham. Het is best een puzzeltocht, want de vaargebieden tussen de eilanden zijn relatief ondiep. Dirham ligt op de uiterste westpunt van het vasteland van Estland aan de Finse Golf, voor ons een tussenstop naar Tallinn. Er is niet zoveel te vertellen over dit plaatsje, anders dan dat er stevig gewerkt wordt aan de haven en dat de huizen ook hier tussen de bomen liggen. We doen inkopen in een winkeltje ter grootte van twee huiskamers van een Russische ingenieur....omdat hij Rus is kan hij geen werk in zijn vak krijgen in Estland.
De havenmeester is een ouder mannetje, ongeschoren en nagenoeg tandeloos. Hij is uiterst vriendelijk en behulpzaam, ook een voorbeeld van iemand die zijn land als aangenaam toeristenland wil verkopen, waarin hij goed slaagt.

Op 3 juli bereiken we een van onze mijlpalen van deze reis, de hoofdstad van Estland: Tallinn.
Tallinn is een oude Hanse stad. Het is een stad met zeer veel historische en architectonisch fraaie bouwwerken, musea, parken en kasteeltjes. Veel stamt uit de middeleeuwen en de muur om de stad is nog in een uitstekende staat. De stad heeft vele kerken.
De stad is wel een groot toeristenparadijs, vele duizenden mensen zwermen door de nauwe straatjes en bevolken de immense hoeveelheid gezellige terrasjes. Soms lijkt het wel Valkenburg.....maar door de drukte heenkijkend is het een zeer indrukwekkende stad. De stad staat ook op de beschermde erfgoedlijst van Unesco.
Onze haven is in het complex van de Olympisch zomerspelen (Rusland, 1980), maar het is duidelijk dat men door geldgebrek deze faciliteiten zeer slecht heeft onderhouden. Behalve internet, hebben we echter alles wat we willen. De haven ligt ongeveer 5 km van de stad, maar het openbaar vervoer is uitstekend.
Arthur, de zoon van Nelleke en Arie, is ook in Tallinn gearriveerd om een week mee te varen en de steden Tallinn en Helsinki te bezoeken.
We leggen vele kilometers af door de stad en worden overweldigd door al de bijzonderheden en het schoons. Bijzonder is dat we op de derde dag bij toeval Karel en Corrie (zeilvrienden uit onze haven in Nederland)tegen het lijf lopen op de grote marktplaats in Tallinn. Zij zijn met de boot in Helsinki en hebben de snelle veerboot (1,5 uur) naar Tallinn genomen! We hebben een paar uiterst hartelijke en gezellige uurtjes samen. Ervaringen en tips worden door Karel opgesomd, omdat wij het stuk dat zij al achter de rug hebben nog voor ons hebben.
Wij proberen ook diverse restaurants uit, gezellig en betaalbaar.
De laatste dag bezoeken we nog een museum over de tweede wereldoorlog en de Russische overheersing. Tot slot bekijken we uitgebreid het paleis van Katherina, de echtgenote van Tsaar Peter de Grote....ze hadden ieder hun eigen paleis. Er is ook een grote tentoonstelling van oude schilderijen en voorwerpen (Delfts Blauw), waaronder veel Nederlands en Vlaams werk. Peter de Grote heeft diverse malen Nederland bezocht en zich uitgebreid laten voorlichten over kunst, wetenschap en techniek. Hij wilde (en heeft) Rusland hervormen tot een meer moderne staat. Resultaten kun je bijvoorbeeld zien aan de tegelkachels die in elke ruimte van het paleis staan...er is in die tijd een Russische porcelein fabriek ontstaan, duidelijk geënt op de Porceleine Flesch uit Delft. Het paleis is prachtig en heel erg licht, in een fantastische staat.

Na Tallinn staat een volgend hoogtepunt op onze agenda: Helsinki.
We hebben er inmiddels 3 dagen doorgebracht. Het is prachtig, maar daarover volgende keer meer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kaart van deze periode

Montu, nog enige achterstand

Montu

Kuressaare, mooie verzorgde haven

Kuressaare, marktje

Kuressaare, kasteel en patriciërshuis

Kuressaare, museum

Nelleke-Robin- Hood

Kuressaare, oude ambachten

Kuressaare, oude brandweerkazerne, nu restaurant

Sviby, idyllisch haventje

Sviby (Vormsi), vervallen Russisch-Orthodoxe kerk

Sviby, veerboot

Sviby, in de ochtend

Sviby, avondnevel (23:30u!)

verstekeling tijdens de reis (sluipwesp)

Skyline van Tallinn, avondgloed

Tallinn, toevallige ontmoeting met onze zeilvrienden uit De Put

Tallinn, terrasjes met middeleeuwse sfeer

Tallinn

Tallinn, Russisch-Orthodoxe kerk

Tallinn, zeer speciale regenpijp

Tallinn, markt met restaurants en het stadhuis

Tallinn, dezelfde markt gezien door een fles van de meer dan 500 jaar oude apotheek

Tallinn, wil de echte vader opstaan?

Tallinn

Tallinn, verkoop van handbreiwerk

Tallinn, kasteel van Katherina (vrouw van tsaar Peter de Grote)

Tallinn, kasteel, in elke kamer een Russisch 'Delfts blauwe' kachel

Tallinn, Arie op weg naar een dame voor een walsje in de danszaal van het paleis